İş

Dolarda rekor seviyeye yükselen asgari ücretle ilgili son açıklamalar

Asgari Fiyat Tespit Kurulu, dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in “500 dolar civarında olacak” öngörüsü doğrultusunda 2023’ün ikinci yarısında geçerli olacak taban fiyatı belirledi. Döviz bazında asgari fiyat ise orta dönemde yüzde 6,1 artarak 482 dolara yükseldi.

1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak asgari ücret, işçi ve patronun tam mutabakatı ile brüt 13 bin 414, 11 bin 402 liraya yükseltildi. Bu oran geçen yılın ilk dönemine göre yüzde 107, şimdiki seviyeye göre yüzde 34 artış anlamına geliyor. Yeni alt fiyat 23,68 lira olan dolar kuruna göre 481,5 dolara tekabül ediyor.

İşverenin yüzde 6’lık takviye talebi karşılanmadı.

Asgari fiyatın patrona maliyeti 11 bin 759 liradan 13 bin 414 liraya çıkarıldı. Ancak patron kesiminin taban fiyat desteği talebi tam olarak karşılanmadı. Halen çalışan başına 400 lira olarak verilen asgari ücret tabanı yüzde 25 zamla 500 liraya çıkarıldı.

Net taban fiyatın yüzde 4,38’ine ve brüt asgari fiyatın yüzde 3,77’sine tekabül eden bu ek, 6 ay süreyle geçerli olacak. Patronlar, taban fiyat takviyesinin her alt fiyat için ayrı ayrı belirlenmesi yerine yüzde 6 gibi sabit bir oranda verilmesini talep etti. Net taban fiyatın yüzde 6’sı 684 liraya tekabül ediyor.

Bakan Işıkhan: “Tam mutabakatla belirlendi”

Komisyonun yaklaşık yarım saat süren üçüncü toplantısının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan açıklama yaptı. Bakan Işıkhan, 400 lira olan patron desteğinin önümüzdeki 6 ay için 500 liraya çıkarılacağını söyledi.

Bakan Işıkhan, enflasyona karşı çalışanları baskı altına almadıkları için enflasyonun üzerine bir refah payı eklenerek taban fiyatın belirlendiğinin altını çizerek, artışın 2002’ye göre 61 kat olduğunu kaydetti.

TİSK Lideri Özür Burak Akkol ve TÜRK-İŞ Lideri Ergün Atalay’a katkıları ve olumlu yaklaşımları için teşekkür eden Vedat Işıkhan, görevi devraldıktan sonra önce taban fiyat üzerinde çalışmaya başladığını belirtti. Işıkhan, sonucun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşı enflasyonla ezmeme kararlılığını yansıttığını belirtti.

“Emek ve üretim yüzyılı”

Bakan Işıkhan, Türkiye’nin yüzyılını emek ve üretim yüzyılı yapmakta kararlı olduklarının altını çizerek, bugüne kadar olduğu gibi toplumsal ve çalışma barışını korumaya yönelik adımlar atmaya devam edeceklerini söyledi.

TÜRK-İŞ Lideri Atalay: “Fiyatlar yükselince zam yapmanın anlamı yok”

TÜRK-İŞ Lideri Ergün Atalay yaptığı konuşmada çalışanların emeğini A’dan Z’ye herkesin bildiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğünü hatırlatan Atalay, katkılarından dolayı Erdoğan’a teşekkür etti ve zam konusunda yorum yapmadı, ancak enflasyonun düşmesiyle satın alma gücünün ve alınan artışın korunabileceğine işaret etti. Atalay, “Geçen yıl ara zamda yüzde 30’du, şimdi yüzde 34 oldu. İnşallah enflasyon kontrol altına alınır, fiyat artışları olmaz. Enflasyon belli bir noktaya geldiğinde alım gücümüzü korumaya devam ediyoruz. Asgari ücreti artırın enflasyon belli bir noktaya gelmese de fark etmez. Çalışanlar olarak piyasadaki fiyatların bir an önce kontrol altına alınması temennimizdir.”

TİSK Lideri Akkol: “Çalışma hayatının diğer sorunlarına odaklanabiliriz”

TİSK Lideri Özgür Burak Akkol da yaptığı açıklamada, üçlü anlaşmaya varılmasından ve kamuoyu desteği de dahil olmak üzere sürecin hızla tamamlanmasından memnuniyet duyduğunu belirtti. Beklentileri dikkate alan istikrarlı bir sayı için çalıştıklarını ve imkanları zorlayarak çalışanları, işletmeleri ve istihdamı gözeten bir sonuca ulaşmaya çalıştıklarını vurguladı.

Asgari ücretin belirlenmesi sürecinin yoğun ilgi gördüğünü vurgulayan Özgür Burak Akkol, işçi, patron ve devleti birbirinden ayırmadığını, bir bütün olarak gördüğünü belirterek, “İnşallah bu anlayışı sürdürmeye devam edeceğiz. işbirliği ruhu önümüzdeki dönemlerde de devam edecek. Bu ruha ihtiyacımız var. Fiyatların tüm çalışanların taban fiyatına kadar olan kısmından vergi alınmaması uygulaması devam etmektedir. Bu çok değerli bir uygulamadır. Üretim, istihdam ve ihracat performansımızı ve rekabet gücümüzü devam ettirebilmek için sağlanan asgari fiyat tabanı 500 TL için Cumhurbaşkanı ve Bakanımıza teşekkür ederim. TİSK’in bu teşvik için çok zaman harcadığını belirtmek isterim. Bundan sonra da toplumsal refahın geliştirilmesi, ülkemizin rekabet gücünün artırılması ve çalışma hayatının diğer sorunlarına ağırlık vereceğiz. Patronlar olarak zorlu dönemeçlerden geçiyoruz. TİSK olarak yeni yüzyılda üzerimize düşeni yapmaya hazırız.”

İşverene maliyeti 15 bin 762 lira

Öte yandan nette 11 bin 402 lira, brütte 13 bin 414 lira olan asgari fiyat ise patrona 15 bin 761 liraya mal olacak. Patrona Asgari ücretin patrona maliyeti hesaplanırken brüt asgari ücret üzerinden yüzde 15,5 oranında SGK prim patron payı alınır. Bu fiyat 2 bin 79 lira seviyesinde. Ayrıca işveren işsizlik sigortası priminin yüzde 2’si (268 TL) kesiliyor. Buna göre işçi için 11 bin 402 lira olan taban fiyat, patrona 15 bin 761 liraya mal olacak.

  • Brüt taban fiyat: 13.414 TL
  • SGK Primi (%14) 1.878 TL
  • İşsizlik Sigortası Primi (%1) 134,15 TL
  • Toplam kesinti 2.012 TL
  • Net taban fiyat 11.402,32 TL

işveren maliyeti

  • Brüt taban fiyat: 13.414 TL
  • SGK prim patron payı (%15,5): 2.079 TL
  • İşsizlik sigortası primi (%2): 268 TL
  • Toplam: 15.762 TL

Bilgin’in 500$ tahmini doğrultusunda belirlendi

Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in seçim öncesi “500 dolar civarında olması gerektiği” öngörüsü, Taban Fiyat Tespit Komisyonu toplantısında karşılandı. Yeni asgari fiyat 23,62 dolar kuruna göre 482 dolar seviyesinde belirlendi. Bu rakam 2022 sonunda 328 dolar olan dövizde yüzde 46,9, 2023 Ocak ayında 454 dolar olan dövizde yüzde 6,1 artış anlamına geliyor.

DEİK Lideri Nail Olpak: “Milli gelirde emeğin payı artacak”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, şunları söyledi:

ATO Lideri Gürsel Baran: “Desteklerin imkanlar dahilinde yeniden değerlendirilebileceğine inanıyoruz”

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, asgari fiyatın diğer fiyatlara esas olduğunu belirterek, bunun sadece çalışanlar için değil patron ve devlet için de değerli olduğunu belirtti. Enflasyonla mücadele sürecinin personel patronu fark etmeksizin herkesi etkilediğine vurgu yapan Baran, şöyle konuştu: “Fiyat artışlarının genel düzeyi göz önüne alındığında, çalışanlarının refah düzeyinin korunmasına öncelik verilmesi çok önemlidir. Bundan hepimiz memnunduk. İstihdam maliyetleri, işverenlerin rekabet gücünü doğrudan etkileyen bir unsurdur.” söz konusu. Asgari fiyat takviyesinin değerli olduğuna işaret eden Baran, şöyle konuştu: “İşverene sağlanan asgari ücret desteğinin bütçe imkanları çerçevesinde asgari ücret artış oranı ve genel fiyat düzeyi dikkate alınarak yeniden değerlendirilebileceği kanaatindeyiz.”dedi.

İTO Lideri Şekib Avdagiç: “Enflasyonun üzerinde alım gücü korundu”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Lideri Şekib Avdagiç, yeni asgari ücretin çalışma hayatı paydaşlarına hayırlı olmasını diliyor, “Enflasyonun üzerinde bir refah artışı ile işçinin alım gücünün korunması sevindiricidir.” değerlendirmesini yaptı. Taban fiyat paketine 3 kalem daha eklenmesinin faydalı olacağına inandıklarını kaydeden Avdagic, şöyle konuştu: “Birincisi, asgari ücret artışı ve son 5 yılda yaşanan zararlar dikkate alınarak gelir vergisi dilimlerinin güncellenmesi, ikincisi kıdem tazminatı tavanının enflasyon kadar artması, üçüncüsü ise indirimi. SGK üst limit çarpanının önceki oranlara oranı.”sözlerini kullandı.

MÜSİAD Lideri Mahmut Asmalı: “Mevcut destek ve teşvikler artırılmalı”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, yeni asgari ücretin patronlara ve çalışanlara hayırlı olmasını dileyerek, çalışanların alın terinin ve emeğinin ezilmemesinden memnun olduklarını belirtti. enflasyon altında. Asmalı, “Bu vesileyle, yeni ekonomi yönetiminin alacağı tedbirlerin de etkisiyle orta ve uzun vadede enflasyon hedefimize adım adım yaklaşacağımıza olan inancımız tamdır. Yeni Bakanlar Kurulu’nun da başarılı olacağına inanıyoruz. ‘ Reel sektöre ve piyasalara duyulan güven de beklentiler kanalıyla fiyat istikrarına olumlu katkı sağlayacaktır.” açıklama yaptı Enflasyon rakamlarındaki düşüşe de değinen Asmalı, şunları kaydetti:

ASKON Lideri Orhan Aydın: “Fiyat artışları karşısında zam eritilmemeli”

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, asgari fiyat ölçüsünü patronlar olarak bekledikleri oran olarak gördüklerini ve zamlar karşısında bu artışın aşındırılmaması gerektiğini belirterek, bunun zaruri olduğunu vurguladı. enflasyonla sıkı bir çaba göstermek. Çalışanların refahını artırmanın temel koşulunun enflasyonla çaba olduğuna dikkati çeken Aydın, şu ifadeleri kullandı:

İKMİB Lideri Adil Pelister: “Vergi yükleri hafifletilmeli”

TGSD Lideri Ramazan Kaya: “İşten çıkarmalar görmeye başlayacağız”

PAGEV Lideri Yavuz Eroğlu: “Enflasyonla mücadele olmadan zamlar gerçekçi değil”

PLASFED Lideri Ömer Karadeniz: “İşletmeleri zora sokacak”

TKSD Genel Sekreteri Derya Erçıkan: “Aman Allahım şu ateşe su serp”

KSO Lideri Mustafa Büyükeğin: “Türkiye’yi üretim üssü yapmalıyız”

Yeni asgari fiyatın hayırlı olmasını dileyen Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Mustafa Büyükegen, “Bu rakamın hem çalışanlarımız hem de işverenlerimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Bugün Türkiye’nin önceliğinin enflasyonla mücadele olduğunu biliyoruz. Ülke olarak enflasyonla mücadelemizi sürdürmeli, Türkiye’yi çalışanı ve işvereniyle daha güçlü bir üretim ve ihracat ülkesi haline getirmeliyiz.”söz konusu.

İDDMİB Lideri Çetin Tecdelioğlu: “İşverenin maliyeti 700 doları aştı”

İHBİR Lideri Kazım Taycı: “Enflasyonla birlikte artışın etkisi azalıyor”

İDMİB Lideri İnanç Karaca: “Asıl sorun enflasyon”

İHİB Başkanı Ahmet Hayri Diler: “Enflasyon kontrol altına alınmalı”

Bu makale ilk olarak My Economy’de yayınlanmıştır.

haber-sogutlu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort